Sıfat dava şartı mıdır?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 114/1-d maddesinde açıkça belirtildiği üzere dava açma ve taraf olma ehliyeti davanın ön şartları arasında yer almaktadır. Bu hükme göre, husumet veya başka bir deyişle taraf olma, davanın ön şartları arasında yer almamaktadır.
Dava konusu dava şartı mıdır?
Bu şart, davanın konusuna ilişkin genel dava şartlarından biri olup, davanın esasının incelenmesi ve esas hakkında hüküm verilmesi için varlığı zorunlu olduğundan olumlu dava şartları arasında sayılmaktadır.
Dava ehliyeti dava şartı mıdır?
Dava açmanın ön koşulu dava ehliyetidir (m. 114, I/d). Bu soru, davanın herhangi bir aşamasında hâkim tarafından incelenebilir; taraflar bunu yargılamanın sonuna kadar da ileri sürebilirler (m. 115). Usul işleminin geçerliliğinin ön koşulu da taraf olma ehliyetidir.
Dava değeri dava şartı mıdır?
Davanın bedeli dilekçede belirtilmemişse veya sadece eksik belirtilmişse, bir ücret sorunu ortaya çıkar. Davacı davanın bedelini belirtmemiş ve ücreti ödememişse, dava için ön şartın eksikliği ön plana çıkar.
Sıfat görevi nedir?
Sıfat veya isim; İsimlerden veya diğer sıfatlardan önce gelen ve onları nicelik, düzen, konum, renk, biçim ve bıraktıkları izlenim gibi çeşitli yönlerden tanımlayan ve niteleyen bir konuşma türüdür.
114 madde nedir?
Madde 114 – Borçlu, genel olarak her türlü ayıptan sorumludur. Borçlunun sorumluluğunun derecesi, işin özel niteliğine bağlıdır. İş, borçluya özel olarak fayda sağlamıyorsa, sorumluluk daha az ciddi sayılır.
Davanın kısmi mi belirsiz mi olduğu nasıl anlaşılır?
Belirsiz bir talep için açılan dava ile kısmi bir talep için açılan dava arasındaki fark, talep tutarının belirlenebilirliği ile ilgilidir. Kısmi bir talep durumunda, talebin bir kısmı için dava açılırken, belirsiz bir talep durumunda, talebin kesin tutarı belirsizdir. Kısmi bir talepte, fazlaya ilişkin haklar saklıdır.
Taraf sıfatı nedir?
Taraf kapasitesi, dava açma hakkı ve davayı takip etme yetkisi davadaki tarafların kişiliğine bağlıyken, taraf unvanı (düşmanlık) davanın konusu olan öznel hakla ilgilidir. Dilekçede davacı ve davalı olarak adı geçen (nitelikli) kişiler resmen o davanın taraflarıdır.
Dava harcı dava şartı mıdır?
Aynı Kanunun 114 üncü maddesinde davacı, dava açarken yargılama harçları ile Adalet Bakanlığınca her yıl çıkarılacak gider avansı tarifesinde belirlenen tutarı mahkeme veznesine yatırmakla yükümlü tutulmuş olup, bu yükümlülük davanın şartı olarak sürecin uzamaması açısından dikkate alınmıştır.
Dava şartı eksikliğinde ne olur?
(2) Mahkeme, usul şartının eksik olduğunu görürse, davanın usul yönünden reddine karar verir. Ancak, dava açma şartındaki eksiklik giderilebilirse, davanın görülmesi için belirli bir süre belirlenir. Dava açma şartındaki eksiklik, bu süre içinde giderilmezse, mahkeme, dava açma şartı bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddeder.
Ölmüş birine dava açılır mı?
Kural olarak, ölen kişi adına veya ölen kişiye karşı dava açmak mümkün değildir. Aynı şekilde, ölen kişiye karşı dava açılırsa, davayı mirasçılara yöneltmek genellikle mümkün değildir. Yukarıdakilerden görülebileceği gibi, ölen kişi taraf olma yeteneğine sahip değildir.
Subjektif ehliyet koşulu nedir?
Kamu gücü, kişilerin iradesine gerek olmaksızın, kişilerin her türlü hukuki işlemleri karşısında devletin tümünün, idarenin sorumluluğundadır; kişilerin her türlü işlem ve eylemlerinin yargısal denetimi, günümüz modern demokrasilerinde tanınmış bir kuraldır.
Dava değeri yazmak zorunlu mu?
Mülkiyet hakkını ilgilendiren ve parasal olmayan davalarda, uyuşmazlık konusu malın değerinin belirtilmesi, harç miktarının belirlenmesinde başvuruda bulunması gereken zorunlu unsurlardan biri haline gelmiştir.
2 kez ıslah mümkün mü?
6100 sayılı Kanunun 176 ncı maddesinde, taraflardan her birinin yapmış olduğu usul işlemlerini kısmen veya tamamen düzeltebileceği, tarafların aynı olayda ancak bir kez düzeltme isteyebileceği hükme bağlanmıştır. Aynı olayda ikinci kez düzeltme istenmesi halinde talep reddedilir.
Mecburi dava arkadaşlığı dava şartı mı?
HMK Madde 60 Nedenleri Kanunun 64 üncü maddesinde (md. 59) zorunlu yasal temsilciye ilişkin hüküm gereği, davalıların birlikte dava açmaları veya davalılara karşı birlikte dava açılması zorunludur.
Davada sıfat yokluğu nedir?
Sıfatın bulunmaması bir itiraz değil, davanın tarafları arasında söz konusu hakkın yaratılmasının engellenmesi itirazıdır.
Derdestlik dava şartı mı?
Bu bağlamda, HMK m. 114/1 hükmüyle lis pendens, hukuki uyuşmazlığın ön koşulu haline gelmiştir (Prof.Dr.Baki KURU – Prof.Dr.Ramazan ARSLAN – Prof.Dr.Ejder YILMAZ, Hukuk Muhakemeleri Hukuku, 22. basım, Ankara 2011, s.265).
Dava harcı dava şartı mıdır?
Aynı Kanunun 114 üncü maddesinde davacı, dava açarken yargılama harçları ile Adalet Bakanlığınca her yıl çıkarılacak gider avansı tarifesinde belirlenen tutarı mahkeme veznesine yatırmakla yükümlü tutulmuş olup, bu yükümlülük davanın şartı olarak sürecin uzamaması açısından dikkate alınmıştır.
Kişi kendi dava açabilir mi?
Aksine, bir kişi herhangi bir konuda dava açma özgürlüğüne sahiptir. Avukat kişi için isteğe bağlıdır ve kişi istediği zaman bir avukata danışarak dava açabilir. Ancak, bir avukatla çalışmak istemiyorsa veya buna ihtiyaç duymuyorsa, elbette bir avukat olmadan süreci yürütmekte özgürdür.