İçeriğe geç

Tercan Erzincan A Ne Zaman Bağlandı

Erzincan Tercan eskiden nereye bağlıydı?

Daha önce Erzurum’a bağlı olan ve 1923 yılında belediye teşkilatı kurulan ilçe, 11 Mayıs 1938 tarihinde çıkarılan 3383 sayılı Kanunla Erzincan’a bağlanmıştır.

Erzincan’ın eski adı nedir?

Asur kaynaklarında Zuhma (Suhmi-Suhma) bölgenin bilinen en eski adıdır. Erzincan ismi Aziris veya Eriza’dan gelir. Eriza ismi 11. yüzyılda Selçuklular tarafından kullanılmıştır. 19. yüzyılda Erzingan olarak kullanılmış ve daha sonraki yıllarda günümüzdeki ismi olan Erzincan ismi verilmiştir.

Tercan’ın neyi meşhur?

Tercan, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı egemenliğine girmiştir. Bölgedeki kalıntılar arasında Çadırkaya Bucağı’nda Çadırkaya Tepesi, Konarlı Köyü’nde Şirinli Kalesi, Esenevler Köyü’nde Şirinkayalar Mağaraları ve Üçpınar Köyü’nde Vank Kilisesi bulunmaktadır.

Tercan Erzincan’ın nüfusu ne kadar?

Şehir merkezine 88 km. uzaklıktadır. İlçenin yüzölçümü 1592 km2 olup, 2000 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu 33.643’tür. Nüfusun 11.207’si ilçe merkezindeki 22. bölgede yaşamaktadır.

Erzincan hangi ilden ayrıldı?

Bu anlaşmaya göre Erzincan, Kuzey Erzincan ve Güney Erzincan olmak üzere iki kazaya bölünmüştür. Kemah Sancağı’na bağlı bir kaza olan Erzincan, 1534’teki Irakin seferi sırasında Erzurum Beylerbeyliği’nin kurulmasıyla burada Kemah’a bağlanmış, 1566’da Kemah’tan ayrılarak bağımsız bir kaza olmuştur.

Erzincan Tercan ilçesi Alevi mi?

Erzincan Alevileri genellikle Tercan ilçesi ve çevre ilçelerde bulunur. Diğer Türkmen Alevileri Kemaliye ve İliç ilçelerinde bulunur.

Erzincan kökeni nereye dayanır?

Etimoloji. Erzincan isminin, Strabo’ya göre antik çağlarda bu bölgede bulunan Eriza şehrinden geldiği söylenmektedir. Ayrıca Yunan kaynaklarında bu bölgeden bahsedildiği Aziris adlı şehrin Erzincan olması da mümkündür.

Erzincan hangi boydan gelir?

Bu boyların, Üçoklar kolundan (sol kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Dağ Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır. “Salur” kelimesi “kılıç sallamak” anlamında kullanılır. 14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm süren Kadı Burhaneddin devleti Salur boyuna aitti.

Erzincan hangi mezheptir?

Erzincan’a bir bütün olarak bakarsak çoğunluğu Türk’tür. Alevi mezhebinin mensupları genelde Kürt’tür. Bu vatandaşlar çoğunlukla Tunceli’ye yakın yerlerde yaşarlar. Aksi takdirde çoğunluğu Sünni Türk’tür. Erzincanlı biri olarak daha önce hiç Kürt Alevi ile tanışmadım.

Tercan hangi fay hattında?

Tercan Fay Zonu, -550° – 65° E yönünde sol yanal doğrultu atımlı bir fay zonudur. Bu kuşaktaki fayların yaşı Üst Miyosen sonrasıdır. Çalışma alanının dışında Tercan’ın güneybatısında devam eden fay zonu Tercan’da başlar ve Aşkale’nin güneydoğusuna kadar uzanır.

Erzincan’ın en meşhur yemeği nedir?

Erzincan denilince akla ilk gelen Erzincan sofralarının vazgeçilmezi olan ketedir.

Tercan Barajı kaç yılında yapıldı?

Erzincan ili Tuzla Çayı üzerinde sulama ve elektrik üretimi amacıyla 1969-1988 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Tercan ismi nereden gelmiştir?

Tercan ismi Türkçe kökenli olup “parlak, ışık saçan, aydınlık” anlamına gelmektedir.

Erzincanlılar en çok nerede yaşıyor?

Türkiye’nin 81 iline yayılmış Erzincan nüfusu en çok İstanbul, Ankara ve İzmir’i tercih ederken, Türkiye’de Erzincan’dan en az ikamet eden şehirler Ardahan, Kilis ve Karaman oldu. Peki, Erzincan nüfusuna kayıtlı 643.088 kişi ülke genelinde hangi illerde yaşıyor? İşte TÜİK kayıtlarına göre il il Erzincan nüfusu.

Tercan Erzincan’a ne zaman başlandı?

Ancak 1935 yılında Erzurum’un ilçesi olan Tercan’ın Erzincan’a bağlanması üzerine Aşkale Erzurum iline bağlı kalmıştır.

Erzincan Çayırlı ne zaman ilçe oldu?

Haziran 1954’e kadar Tercan ilçesinin Bucak’ı olarak Mans olarak anılmış, ancak o dönemde ilçe olmuştur. Mans ismi Ermeni kökenli olduğundan Çayırlı olarak değiştirilmiştir. İlçe Erzincan ilinin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 1480 km2, rakımı 1520 metredir.

Tercan ne demek?

Tercan ismi Türkçe kökenli olup “parlak, ışık saçan, aydınlık” anlamına gelmektedir.

Mercan nereye bağlıdır?

Mercan, İstanbul’un Avrupa yakasında Fatih ilçesine bağlı bir ilçedir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Tahtakale; batısında Süleymaniye; doğusunda Tayahatun; kuzeybatısında Sururi; güneyinde ise Beyazıt ilçeleri bulunmaktadır.

Aşkale adını nereden almıştır?

Etimoloji. Aşkale adı Türkçe aş ve kale kelimelerinin birleşmesinden oluşmuş olup, yerleşimin adı ilk olarak 1522 tarihli ve 387 sayılı Muhasebe-i Vilayet-i Karaman ve Rum Defteri’nde geçmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort