Ücretsiz izin fesih sayılır mı?
Ücretsiz izin, tarafların karşılıklı anlaşmasıyla veya çalışanın yasal haklarına uygun olarak verilebilir. İşveren, çalışana tek taraflı olarak ücretsiz izin veremez. İşveren, çalışanı kendi isteği dışında ücretsiz izne gönderirse, bu iş sözleşmesinin feshi anlamına gelir.
Ücretsiz izne ayrılan işçi tazminat alabilir mi?
Buna göre, işçinin rızası olmaksızın ücretsiz izne gönderilmesi, iş sözleşmesinin işveren tarafından tek taraflı olarak feshedilmesi sonucunu doğurur ve bu durumda işçi, diğer koşulların varlığı halinde tazminat ve işe iade isteme hakkına sahip olur.
Haklı fesih sebepleri nelerdir?
İş Kanunu’nun 25. maddesi işveren tarafından feshin haklı nedenlere dayandırılmasını üç başlık altında düzenlemiştir: Bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller vb. ve zorlayıcı sebeplerdir.
Bir işyeri en fazla kaç gün ücretsiz izne çıkarabilir?
Ücretsiz iznin şartları ve süresi 4857 sayılı İş Kanunu’nda korunmaktadır. İşveren, iş yükünün azalması nedeniyle işini korumak için çalışanı ücretsiz izne gönderebilir. İşveren, çalışanı bu ücretli izin hakkında yazılı olarak bilgilendirmelidir. Bu süre en fazla 3 ay olarak belirlenmiştir.
Ücretsiz izinde işten çıkış yapılır mı?
Süresi kanuna aykırı ve belirsiz süreli olan ücretsiz izin süresince işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.
İşçi ücretsiz izni kabul etmezse ne olur?
İşçi, kendisine yapılan ücretsiz izin teklifini kabul etmezse ve işveren, işçiyi ücretsiz izne göndermek için geçerli bir sebebe sahipse, işçi, fesih nedenini yazılı olarak bildirmek ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.
Ücretsiz izinde geçen süre kıdemden sayılır mı?
Çalışanın kullandığı ücretsiz izin süreleri kıdem tazminatı veya yıllık izin hesabında dikkate alınmaz. Örnek: 1 Ocak 2022’de işe başlayan çalışanın 1 ay ücretsiz izin kullandığı varsayıldığında, bir yıllık hizmet süresi 1 Ocak 2023’te sona ermeyecektir.
Kendi isteğiyle işten ayrılan işçi hangi hallerde tazminat alabilir?
İş ilişkisini kendi isteğiyle terk eden (fesih) bir çalışan genellikle kıdem tazminatı alamaz. Ancak yasal düzenlemeye göre; kadın çalışanlar evlilik nedeniyle işlerinden ayrılırlarsa, çalışma sürelerine göre kıdem tazminatına hak kazanırlar.
Ücretsiz izin ihbar süresinden sayılır mı?
Ancak, çalışanın ihbar süresi içinde ücretli veya ücretsiz yıllık izin kullanması veya sağlık nedeniyle hastalık izninde olması durumunda, bu süreler ihbar süresi olarak sayılmaz. Çalışanın yıllık izinde veya hastalık izninde olduğu dönemlerde, ihbar süresi feragat edilir ve ihbar süresi tatil veya raporlama dönemi kadar uzatılır.
İstifa ederken haklı sebepler nelerdir?
Meşru istifa sebepleri; sağlık sebepleri, genel ahlaka aykırı davranışlar ve zorlayıcı sebepler olmak üzere üç kategoride incelenmektedir.
İşçi hangi hallerde haklı fesih yapabilir?
Çalışanın iş sözleşmesini hukuka uygun olarak feshedebileceği haller İş Kanunumuzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre çalışan; haklı sebeplerle, sağlık sebepleriyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması hâlinde ve nihayet zorlayıcı sebeplerle iş sözleşmesini feshedebilir.
Haklı nedenle fesihte 6 iş günlük süre nedir?
Altı günlük süre, çalışanın veya işverenin haklı feshe yol açan olayı öğrendiği gün başlar. Haklı fesih hakkı, altıncı günün sonunda sona erer ve çalışanın veya işverenin olayı öğrendiği güne bakılmaksızın, sonraki iş günleri sayılır.
Ücretsiz izinde istifa edilir mi?
İzinsiz, kanuna ve sözleşmeye aykırı olarak ücretsiz izin verilmesi halinde, çalışan, diğer şartların varlığı halinde ihbar süresi vererek ve kıdem tazminatı ödeyerek sözleşmeyi derhal feshetme hakkına sahiptir. Ayrıca çalışanın işe iade davası açma imkânı da vardır.
Özel sektörde ücretsiz izinde sigorta yatar mı?
Ücretsiz izindeki çalışanlara sigorta ödenir mi? Ücretsiz izindeki çalışanlar 10 güne kadar sağlık yardımı almaya devam eder. Ayrıca, işveren ücretsiz izin günü için SSI primi ödemez. Bu durumda, işveren çalışanın ücretsiz izninin eksik günlerini Sosyal Güvenlik İdaresi’ne bildirir.
Özel sektörde ücretli izin hakkı kaç gün?
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin, hizmet süresi; bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) çalışanları için on dört günden, beş yıldan fazla, onbeş yıldan az çalışanları için yirmi günden, en az onbeş yıl (dahil) çalışanları için yirmi altı günden az olamaz. (Ek cümle: -6552/5 md.)
Ücretsiz izin kıdemden sayılır mı?
Yargıtay’ın tutarlı içtihatlarına göre, ücretsiz izin süreleri kıdeme sayılmaz.
Ücretsiz izin ihbar süresinden sayılır mı?
Ancak, çalışanın ihbar süresi içinde ücretli veya ücretsiz yıllık izin kullanması veya sağlık nedeniyle hastalık izninde olması durumunda, bu süreler ihbar süresi olarak sayılmaz. Çalışanın yıllık izinde veya hastalık izninde olduğu dönemlerde, ihbar süresi feragat edilir ve ihbar süresi tatil veya raporlama dönemi kadar uzatılır.
Ücretsiz izinde iken istifa edilir mi?
SORU: Yıllık izinde veya ücretsiz izinde olan çalışanlar istifa edebilir mi? CEVAP: Yıllık izinde veya ücretsiz izinde olan çalışanlar istifa etme hakkına sahiptir.
Ücretsiz izin neleri etkiler?
Ücretsiz izin, ücretli iznin tam tersidir. Bir çalışan ücretsiz izin aldığında, iş sözleşmesi askıya alınmış sayılır. Bu süre zarfında çalışan hiç çalışmaz. Bu nedenle, her işveren çalışılmayan günlerin maaşını ödemez.